Culture Walk 1

Vähätorin alue
Turku
Ensimmäinen Culture Walk -kierros johdattaa kulkijansa Turussa Vähätorin alueelle, jossa kannattaa tutustua ainakin Turun kaupunginkirjastoon ja Pyhän Hengen kappeliin. Myös Aurajokirantaan sijoitetulla Tapaaminen Turussa 1812 -patsaalla on mielenkiintoinen historia taustallaan.

1. Turun kaupunginkirjasto

Turun kaupunginkirjaston on alun perin turkulaisille lahjoittanut Ruotsin Gävlessä syntynyt ja Turussa vuodesta 1867 vaikuttanut liikemies Fredrik Von Rettig. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsi työväestölle suunnattu kansankirjasto ja toinen kerros puolestaan piti sisällään sivistyneistölle tarkoitetun kaupunginkirjaston. Vuonna 1912 nämä kirjastot yhdistettiin nykymuotoiseksi Turun kaupunginkirjastoksi. Kirjaston henkilökunnan mukaan hyllyjen välissä nähdään toisinaan seikkailevan kirjoja järjestelevä kummitus. Liekö hän joku entinen työlleen omistautunut kirjastonhoitaja, joka ei ole malttanut jättää vanhaa työpaikkaansa edes kuoltuaan?

Turun kirjastorakennuksen edustalla sijaitsevalla Vähätorilla seisoo Leijona-suihkulähde, jonka Turulle lahjoitti Gustaf Albert Petreliuksen lahjoitusrahasto vuonna 1924. Suihkukaivon suunnittelivat Gunnar Finne ja Armas Lindgren ja sen aihe sovitettiin nuoren tasavallan imagoon. Patsaan leijona symboloi Suomen kansaa ja merihevoset sekä näkinkengät muistuttavat Turun merellisestä merkityksestä.

  • Tee tämä: Sivistä itseäsi kirjojen äärellä. Muista pitää hyllyt järjestyksessä kummituksen rauhoittamiseksi.

2. Pyhän Hengen kappeli

Pyhän Hengen kappeli sijaitsee Vähätorilla Julinin korttelin kellarissa ja se on rakennettu Pyhän Hengen kirkon raunioiden yhteyteen. Kappelin paikalla oli 1390-luvulta alkaen köyhien, sairaiden ja vanhusten auttamiselle omistautuneen Pyhän Hengen hospitaali -järjestön ylläpitämä Pyhän Hengen talo. Järjestön ja sen myötä myös talon toiminta Ruotsin valtakunnassa lakkautettiin uskonpuhdistuksen jälkeen 1500-luvulla. Sittemmin kuningas Juhana III halusi rakennuttaa tontille kirkon Turun suomenkielistä väestöä varten.

Rakennustyöt hidastuivat rahapulan vuoksi ja rakennus tuhoutui lopulta tulipalossa 1600-luvulla. Kirkko näki uudelleen päivänvalon, kun vuonna 1986 sen jäännökset hautausmaineen löytyivät arkeologisissa kaivauksissa. Raunioihin rakennettiin kappeli, johon kaivauksissa nostetut 650 vainajaa haudattiin uudelleen. Arkkitehti Benito Casagrande on ollut keskeinen henkilö kappelin uudelleenrakentamisessa.

  • Tee tämä: Varaa aika vierailulle Pyhän Hengen kappeliin ja nauti hetki hiljaisuudesta kaupungin vilinän alapuolella.

3. Tapaaminen Turussa 1812 -patsas

Venäläisen Andrei Kovaltshukin Tapaaminen Turussa 1812 -patsas sijaitsee Aurajoen rannassa entisen maaherran virkatalon edessä. Patsaassakin esiintyvät Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi Kaarle XIV Juhana tapasivat vuonna 1812 Turussa. Ruotsin kruununprinssi Kaarle Juhana seurueineen asettui asumaan maaherran taloon, jossa myös neuvottelut käytiin. Kokouksessa sovittiin Ruotsin ja Venäjän yhteisistä toimista Napoleonia vastaan, sekä varmistettiin, ettei Suomen takaisinvaltaaminen Venäjältä enää ollut Ruotsin intresseissä. Tämän tapaamisen 200-vuotisjuhlien kunniaksi venäläinen kuvanveistäjä Andrei Kovaltshuk veisti patsaan, joka on sijainnut Turun Aurajokirannassa vuodesta 2012 lähtien.

  • Tee tämä: Kuvittele itsesi mukaan Aleksanteri I ja Kaarle Juhanan tapaamiseen. Millainen olisi sinun neuvotteluposeerauksesi?